Baysan Fırça
Klavuz Bant

Yaktın Bizi Covid-19

Yaşam 07.05.2021 - 15:34, Güncelleme: 07.05.2021 - 19:50 5137+ kez okundu.
 

Yaktın Bizi Covid-19

Koronavirüsün Psikolojik Etkleri

COVİD-19 salgının hayatımızın ortasına bomba gibi düşmesiyle virüsün fizyolojik etkisinden ve korunma yöntemlerinden sıklıkla bahsedilmeye başlandı.  Ancak koronavirüs vakalarının artmasıyla fizyolojik etkilere ek olarak insanlarda psikolojik etkiler de oluştu. Kalabalık ortamlara girmekten kaçınma ile başlayıp yüz yüze iletişimin kesintiye uğraması, stres ve kaygı düzeyindeki şiddetli artış ile yeni bir hayat düzenine geçildi. Bu durum karşısında Kaygı bozukluğu başta olmak üzere birçok psikolojik sıkıntı ortaya çıkabilir. Bunlar; Kaygı Bozukluğu (Anksiyete) Her gün yeni sayıların bildiriliyor olması ve yanlış bilgilerin de dolaşıma giriyor olması bu korku ve panik durumunu artırıyor. Bilim insanlarının koronavirüs hakkında yeni bilgileri yavaş yavaş ortaya çıkarabilmesi, belirsizliğin sürüyor olması ve virüsün hızlı yayılması bu korkunun temel sebebi. Ancak bu korku ve panik, hastalığa karşı savunmayı azaltacağı gibi anksiyeteyi (kaygı bozukluğunu) de tetikleyecektir. Depresyon Aktivitelerden uzak kalma mecburiyeti, insanları depresif bir ruh haline sürükleyebilir. İnsanlar, bu depresif ruh hali sebebiyle hayattan zevk alamayan birine dönüşebilir. Obsesif-Kompulsif Bozukluk Koronavirüsten korunmak için en çok önerilen tedbir temizliğe dikkat etmek ve sosyal mesafeyi korumak. Ancak bu durumlardan aşırı titiz davranmak da size zarar verebilir. İnsanların sürekli elini yıkadığı ya da yıkandığı bir durum oluştu. Bu halk arasında takıntılılık olarak bilinen obsesif kompulsif bozuklukta artışlara sebep olabilir.    Peki Bu Psikolojik Etkenlerle Nasıl Başa Çıkabiliriz? Neler Yapmalıyız? 1.Güvenilir Kaynakları Takip Edin Kendinizi güvenebileceğiniz birkaç kaynak seçin ve sadece onlardan gelen bilgileri doğru kabul edin ve onlardan gelen bilgileri okuyun. Özellikle ilk haftalar  da sosyal ağlarda hızla yayılan kötü ve hassas içeriklere bir çoğumuz maruz kalmış olabiliriz. Bu içeriklerin bir çoğunun gerçeği yansıtmadığı bilerek, bu görüntüleri izlemenin sadece kaygı ve stresimizi artırmasına neden olacağını bilelim. Ve  hassas içerikli haberleri izlemek, okumak veya dinlemekten  uzak duralım 2.Sürekli Konu Hakkında Haber Okumayın Sosyal medyada bilgi kirliliği mevcut. Bu da stresimizi ve kaygımız artıran şeyler.  Kendinizi bu tür haberlere maruz bırakmadığınız gibi aslında görüntülere de maruz bırakmamanız lazım. Çünkü görüntüler de kişiyi travmatize eden unsurlar olabiliyor. 3.Kendinize bir rutin oluşturun 4.Günlük duş alımını ihmal etmeyin 5.Evde uyku kıyafetlerimizle günümüze devam etmeyin 6.Gün içerisinde egzersiz yapmayı ihmal etmeyin 7.Başkalarıyla  bağlantı kurun. (Arkadaş ,akraba vs)
Koronavirüsün Psikolojik Etkleri

COVİD-19 salgının hayatımızın ortasına bomba gibi düşmesiyle virüsün fizyolojik etkisinden ve korunma yöntemlerinden sıklıkla bahsedilmeye başlandı.  Ancak koronavirüs vakalarının artmasıyla fizyolojik etkilere ek olarak insanlarda psikolojik etkiler de oluştu. Kalabalık ortamlara girmekten kaçınma ile başlayıp yüz yüze iletişimin kesintiye uğraması, stres ve kaygı düzeyindeki şiddetli artış ile yeni bir hayat düzenine geçildi. Bu durum karşısında Kaygı bozukluğu başta olmak üzere birçok psikolojik sıkıntı ortaya çıkabilir. Bunlar;

Kaygı Bozukluğu (Anksiyete)

Her gün yeni sayıların bildiriliyor olması ve yanlış bilgilerin de dolaşıma giriyor olması bu korku ve panik durumunu artırıyor. Bilim insanlarının koronavirüs hakkında yeni bilgileri yavaş yavaş ortaya çıkarabilmesi, belirsizliğin sürüyor olması ve virüsün hızlı yayılması bu korkunun temel sebebi. Ancak bu korku ve panik, hastalığa karşı savunmayı azaltacağı gibi anksiyeteyi (kaygı bozukluğunu) de tetikleyecektir.

Depresyon

Aktivitelerden uzak kalma mecburiyeti, insanları depresif bir ruh haline sürükleyebilir. İnsanlar, bu depresif ruh hali sebebiyle hayattan zevk alamayan birine dönüşebilir.

Obsesif-Kompulsif Bozukluk

Koronavirüsten korunmak için en çok önerilen tedbir temizliğe dikkat etmek ve sosyal mesafeyi korumak. Ancak bu durumlardan aşırı titiz davranmak da size zarar verebilir. İnsanların sürekli elini yıkadığı ya da yıkandığı bir durum oluştu. Bu halk arasında takıntılılık olarak bilinen obsesif kompulsif bozuklukta artışlara sebep olabilir. 

  Peki Bu Psikolojik Etkenlerle Nasıl Başa Çıkabiliriz? Neler Yapmalıyız?

1.Güvenilir Kaynakları Takip Edin

Kendinizi güvenebileceğiniz birkaç kaynak seçin ve sadece onlardan gelen bilgileri doğru kabul edin ve onlardan gelen bilgileri okuyun. Özellikle ilk haftalar  da sosyal ağlarda hızla yayılan kötü ve hassas içeriklere bir çoğumuz maruz kalmış olabiliriz. Bu içeriklerin bir çoğunun gerçeği yansıtmadığı bilerek, bu görüntüleri izlemenin sadece kaygı ve stresimizi artırmasına neden olacağını bilelim. Ve  hassas içerikli haberleri izlemek, okumak veya dinlemekten  uzak duralım

2.Sürekli Konu Hakkında Haber Okumayın

Sosyal medyada bilgi kirliliği mevcut. Bu da stresimizi ve kaygımız artıran şeyler.  Kendinizi bu tür haberlere maruz bırakmadığınız gibi aslında görüntülere de maruz bırakmamanız lazım. Çünkü görüntüler de kişiyi travmatize eden unsurlar olabiliyor.

3.Kendinize bir rutin oluşturun

4.Günlük duş alımını ihmal etmeyin

5.Evde uyku kıyafetlerimizle günümüze devam etmeyin

6.Gün içerisinde egzersiz yapmayı ihmal etmeyin

7.Başkalarıyla  bağlantı kurun. (Arkadaş ,akraba vs)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haliyikamapostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.