Baysan Fırça
Klavuz Bant

Sektörün Sevilen Yüzü Hüseyin Bozkırlı...

Sektörün Sevilen Yüzü Hüseyin Bozkırlı...

Sizi Halı Yıkama Sektörünün sevilen bir rol modeliyle tanıştırmak istiyorum: Hüseyin Bozkırlı.

Sektördeki güzel tecrübeleriyle bakın neler anlatıyor;

“Ben bu yola çıkarken, çuvaldızı hep kendime batırdım, kimin bana ihtiyacı varsa orada ben vardım. Elimi taşın altına koymaktan hiç korkmadım.”

“Bakış açımızın değiştiği gün sektörün de yönü değişecek sektörün yönünü değiştirmek için mücadele veriyorum.”

Daha neler anlatıyor neler…  Şimdi söz Hüseyin Bozkırlı’da.

 

Soru: Hüseyin Bey, kaç yıldır bu sektördesiniz ve mesleğe nasıl başladınız?

On üç senedir bu işin içindeyim. Yedi sene halı yıkama sektöründe faaliyet gösterdim. Altı sene önce Mareşal Nem Alma Kurutma adıyla nem alma makineleri üretimi yapan bir firma kurdum ve bu makinelerin üretiminde A’dan Z’ye her şey bize ait.

 

Soru: Halı yıkama firmanızı kapatıp neden sektörün imalat kısmını seçtiniz?

İlk olarak halı yıkama işi aile işi bence. Çünkü sektörün en büyük sıkıntılarından biri yetişmiş eleman problemi. Aile olunca elaman problemi çok olmuyor. Benim de kardeşim yurt dışına gitmişti, oğlumu da imalat işinde yetiştirdik. Öyle olunca halı işini devrettik. “Bir koltukta iki karpuz taşınmaz.” deyip, işimizde hata yapmamak adına birini tercih ederek profesyonel olarak bu işe yöneldik.

 

Soru: Bu sektörü sizin gözünüzden nasıl tarif edersiniz?

Sektör kendine hak ettiği değeri veremediği gibi kendini bir türlü üst segmentlere çıkarmayı başaramıyor. Çünkü kayıt dışı yıkama yapan, ucuz yıkayarak emeğinin karşılığını alamayan ve kendi alamadığı gibi meslektaşının da emeğinin karşılığını almasını engelleyen çok.

 

Soru: Ülkece zor zamanlardan geçiyoruz, içinde bulunduğumuz Covid-19 süreci, sizi ve sektörü nasıl etkiledi?

Bizim işimiz halı yıkama işiyle bağlantılı olduğundan birimizin etkilenmesi öbürünü de etkiledi. Biz makine satmışız vadeli alacağımız var, adam halı yıkama yapamıyor dükkânı kapalı bize ödemesini gününde yapamıyor. Böyle olunca biz de ödemelerimizi yapamadık ve işlerimizi ertelemek zorunda kaldık. Özellikle halı yıkama sektörüne tam kapanma sürecinde çok büyük haksızlık yapıldı. Çünkü hijyen, temizlik denildi, halı yıkama sektörü bu işin içindeyken devre dışı bırakıldı.

 

Soru: Sektör her geçen yıl büyümekte, buna paralel olarak sıkıntılar da artmakta. Sizce sektörün genel sıkıntıları neler, biraz bahseder misiniz?

Sektör büyüdükçe bu işi hakkıyla yapanların sayısı da azalıyor. Hakkıyla emeğinin karşılığını almak isteyen çok az. Bir de sektörün büyük yarası KDV ödemek istememek. Bu sektörde KDV ödemek istemiyorlar. Sonra başlarına üzücü bir olay geldiğinde ispat edecekleri deliller ellerinde olmuyor. Halı yıkamacılar da fatura kesmeli ki devlet bizi tanısın. Sektörü düzgün tanıtmak da önemli. Yasaklarda tanınan sektörler çatır çatır iş yaptı. Apartman temizliği yapan firmalar çalışırken, halı yıkamacılar çalışamadı. Neden? 100 bin halı yıkamacı varsa yarısı vergiye tabi değil de ondan. Bu durumda devlet de sizi tanımaz.

 

Soru: Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de fason çalışanlar var? Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Fason maalesef her sektörde var. Fason yıkayabilir, yıkasın ama hakkıyla yıkasın. Bugün İstanbul’a baktığımızda standart halının metrekaresi 8 TL olması lazım. Orda 2 liraya yıkarsan bu kötü niyet olur. Ya elektrikten ya da sudan çalıyorsun zaten herhangi bir yere ödediğin vergin yok. Zaten fason olarak bu işi yapanlar 4 liranın altında halı yıkayan bir yer bulamazsa kendisi de mecbur dükkân açmak isteyecek ama yıkayan yer bulunca olmuyor. Bu sefer sektörün saygınlığı yerlerde.

 

Soru: Sektörün sıkıntılarına çözüm bulmak için yeterli adımlar atıldı mı?

Dernek kuruyorlar ama bazı başkanlar üyelerini sadece fuardan fuara görüyor. Başkanlar her zaman üyeleriyle ilgilenmeli, sıkıntılarına çözüm bulmalı. İl bazında bu işi çok güzel yürüten dernekler de var tabi. Sadece dernekler değil bizler de kendi içimizde birlik olmalıyız. Birbirimizin eksiğini görmek yerine bakış açımızı değiştirmeliyiz. Bakış açımızın değiştiği gün sektörün yönü de değişir.

 

Soru: Peki sektörün sıkıntılarını çözmek için neler yapılmalı?

Az önce de dediğim gibi en başta birlik olmak gerek. Birliğin olduğu yerde güç olur. Şöyle bir örnek vereyim size; 50 tane halı yıkama firması olan bir il düşünelim, bu 50 firmanın da kooperatif gibi çalıştığını varsayalım. En basiti, sürekli ihtiyaç duyulan poşeti bile aynı yerden topluca alsalar tedarikinden, nakliyesine ne kadar tasarruf ederler. Yani illa dernek ve kooperatif olmasına gerek yok. Bir de her sektörün sanayi sitesi var, bizim neden olmasın. Sanayi siteleri kurabiliriz.

 

Soru: Bu sektörde saygın bir duruş sergilemek önemli. Sizin de çevrenize baktığımızda sevilen bir kişilik olduğunuz biliniyor. Bunun sebebini neye bağlıyorsunuz?

Ben bu yola çıktığımda iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır sözünü tersten uyguladım. Çuvaldızı kendimize batırdık. Bu işe temelden girdiğim için kendi yaşadığım sıkıntıları başkaları yaşamasın diye uğraştım. Elimi taşın altına koymaktan hiçbir zaman çekinmedim. Zamanında senin neyine güvenip iş yapacağız diyen insanlar şimdi beni tavsiye ediyor. Güven çok büyük bir mülk. Biz de buralara kolay gelmedik.

 

Soru: Sosyal medya platformlarında da oldukça aktifsiniz. Bu platformları doğru yönetmek de oldukça önemli. Siz bu platformları doğru yönettiğinizi düşünüyor musunuz?

Şöyle bir olay anlatayım size: bizim rekabet ettiğimiz bir firma sahte hesap açıp, bizden makine alıp daha sonra sosyal medyada bu makine işe yaramıyor deyip yakmaya kalkıyor. Bakın biz ki arızalı olmasa bile müşterinin içine sinmediğinde makinemizin yenisini verirken, yapılmak istenen emek hırsızlığına bakın. Biz böyle ahlaksız ticaret yapanları da çok gördüğümüzden bu platformları iyi insanlar için kullanıyoruz. Bu ara bizim camiada da anlamadan dinlemeden sosyal medyada karalama yapmak huy oldu. Kimse emek verdiği işini böyle insanlara harcatmaz, harcatmasında.

 

Soru: Son olarak sektörde sevilen biri olarak, mesleğe yeni başlayanlara ve sizi seven meslektaşlarınıza neler söylemek istersiniz?

Birlik olan her zaman kazanır. Sektörün iyiliği için kendi geleceğiniz için önce birlik olun. Sonra kendiniz olun. Ahlaklı iş yapmayı benimseyin. Her işin zorluğu olduğu gibi bu işin de zorlukları elbette var ama elinizi taşın altına koymaktan korkmayın. İşini en iyi yapan her zaman kazanır o yüzden hep en iyi olanlarla çalışın. Hiçbir şeyi basit düşünmeyin. Yeni firma açacaksanız en iyi ekipmanla, en iyi şampuanla çalışın ki kaliteniz farkınız olsun.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.