Baysan Fırça
Klavuz Bant

Metabolizma Dostu Besinler

Yaşam 22.05.2021 - 11:59, Güncelleme: 22.05.2021 - 12:25 4570+ kez okundu.
 

Metabolizma Dostu Besinler

Koronada Kilo Aldım Diyenler Bu Bilgiler Tam Da Sizin İçin

Yaklaşık bir buçuk senedir koronavirüs salgını sebebiyle sosyal hayatlarımız kısıtlandı, hareket alanlarımız sadece evlerle sınırlı kaldı. Evde kalınan süre arttığı için kilo alımı da yaygınlaştı. Peki sağlıklı bir hayat sürdürmek için ne gibi besinler tüketilmeli? Hangi besinler zayıflamaya yardımcı? İşte metabolizma dostu o besinler… Uzmanlar, bol lifli gıdalar tüketmemiz gerektiğini her fırsatta vurguluyorlar. Çünkü lifli gıdalar, sindirim sistemimizin sağlıklı çalışması için gereklidir. Günümüzde kilo kontrolü için uygulanan diyetlerde de çok yaygın kullanılırlar. Bu gıdalar sayesinde sağlıklı beslenildiği için de birçok hastalıktan korunmuş oluruz.   Lifli gıdalar, kolesterolü düşürücü etkisinin yanı sıra, safra asitlerini bağlayarak diyetteki toplam yağ ve kolesterol alımını düşürerek, daha uzun süre tokluk hissi yaratır. Bu fonksiyonu da bir ölçüde besin alımının azalmasını sağlar. Bunların yanında düzenli lif tüketimi aşırı kilo almayı ve kabızlığı önlerken, sindirim sistemi kanserleri, diyabet ve kalp hastalıklarının gelişmesini engeller. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki lifli gıdalar tüketmek kolesterolü düşürdüğü için kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini de %9 oranında düşürüyor. Her gün 7 gram lif tüketmek felç geçirme riskini de %7 azaltıyor. İnsanların vücuduna ve ihtiyacına göre lif kullanma gereksinimi değişebilse de belirli yaş aralıklarında ne kadar lif alınacağı çeşitli araştırmalar ile desteklenmiştir. Bu duruma göre; 50 yaş altı erkekler günlük 38 gram 50 yaş altı kadınlar günlük 25 gram 50 yaş üzeri erkekler günlük 30 gram 50 yaş üzeri kadınlar günlük 21 gram, lif almalıdır. İşte mutlaka beslenmenizde yer vermeniz gereken lifli gıdalar: Antepfıstığı, Badem, Kuru incir, Kakao, Hindistan Cevizi, Bulgur, Mısır, Tahıl, Soya fasulyesi, Yulaf ezmesi, Enginar, Kabak, Brüksel lahanası, Şalgam, Bamya, Tatlı patates, Brokoli, Bezelye, Avokado, Havuç,   Çilek, Böğürtlen, Portakal, Muz, Nar, Elma, Armut.
Koronada Kilo Aldım Diyenler Bu Bilgiler Tam Da Sizin İçin

Yaklaşık bir buçuk senedir koronavirüs salgını sebebiyle sosyal hayatlarımız kısıtlandı, hareket alanlarımız sadece evlerle sınırlı kaldı. Evde kalınan süre arttığı için kilo alımı da yaygınlaştı. Peki sağlıklı bir hayat sürdürmek için ne gibi besinler tüketilmeli? Hangi besinler zayıflamaya yardımcı? İşte metabolizma dostu o besinler…

Uzmanlar, bol lifli gıdalar tüketmemiz gerektiğini her fırsatta vurguluyorlar. Çünkü lifli gıdalar, sindirim sistemimizin sağlıklı çalışması için gereklidir. Günümüzde kilo kontrolü için uygulanan diyetlerde de çok yaygın kullanılırlar. Bu gıdalar sayesinde sağlıklı beslenildiği için de birçok hastalıktan korunmuş oluruz.

 

Lifli gıdalar, kolesterolü düşürücü etkisinin yanı sıra, safra asitlerini bağlayarak diyetteki toplam yağ ve kolesterol alımını düşürerek, daha uzun süre tokluk hissi yaratır. Bu fonksiyonu da bir ölçüde besin alımının azalmasını sağlar. Bunların yanında düzenli lif tüketimi aşırı kilo almayı ve kabızlığı önlerken, sindirim sistemi kanserleri, diyabet ve kalp hastalıklarının gelişmesini engeller. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki lifli gıdalar tüketmek kolesterolü düşürdüğü için kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini de %9 oranında düşürüyor.

Her gün 7 gram lif tüketmek felç geçirme riskini de %7 azaltıyor. İnsanların vücuduna ve ihtiyacına göre lif kullanma gereksinimi değişebilse de belirli yaş aralıklarında ne kadar lif alınacağı çeşitli araştırmalar ile desteklenmiştir.

Bu duruma göre;

  • 50 yaş altı erkekler günlük 38 gram
  • 50 yaş altı kadınlar günlük 25 gram
  • 50 yaş üzeri erkekler günlük 30 gram
  • 50 yaş üzeri kadınlar günlük 21 gram, lif almalıdır.

İşte mutlaka beslenmenizde yer vermeniz gereken lifli gıdalar:

Antepfıstığı, Badem, Kuru incir, Kakao, Hindistan Cevizi,

Bulgur, Mısır, Tahıl, Soya fasulyesi, Yulaf ezmesi,

Enginar, Kabak, Brüksel lahanası, Şalgam, Bamya, Tatlı patates, Brokoli, Bezelye, Avokado, Havuç,
 
Çilek, Böğürtlen, Portakal, Muz, Nar, Elma, Armut.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haliyikamapostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.