Baysan Fırça
Klavuz Bant

Marmara Denizinin Kâbusu: Müsilaj

Yaşam 12.06.2021 - 11:30, Güncelleme: 14.06.2021 - 09:49 3833+ kez okundu.
 

Marmara Denizinin Kâbusu: Müsilaj

Halk Arasında Deniz Salyası Olarak Bilinen 'Müsilaj , Son Dönemde Marmara Deniz'ini Etkisi Altına Aldı.

DENİZ SALYASI NEDİR? Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan, fitoplankton olarak adlandırılan bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapı. Müsilajın oluşabilmesi için mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi, kirlilik vb. birçok farklı etken var. MÜSİLAJ NEDEN OLUŞUR? Müsilaj oluşumunun üç ana nedeni var: -Bunlardan ilki Marmara Deniz'inde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması. İkincisi azot-fosfor gibi organizmaları besleyen maddelere ihtiyaç var. Bunlarda denize verilen atıklardan yoğun şekilde sağlanıyor. Marmara'da büyük bir azot-fosfor yükü var. Üçüncüsü ise iklim değişikliğine de bağlık olarak denizde yaşanan durgunluk. Uzmanlardan konuya ilişkin uyarılar gelirken dibe çöken müsilaj, canlı yaşamını da tehdit etmeye başladı. Müsilajın oluşmasında etkili olan bazı türler, toksin içerebiliyor. Bunlar da solungaçla, nefes alan bazı canlılar için risk oluşturuyor. Ancak bu tip canlılar genellikle bu tehlikeyi sezdikleri zaman, bu bölgeden kaçarlar. Bu da canlılarda ve biyo çeşitlilikte azalmaya neden olur. Marmara denizinde tehlikeli boyutlara ulaşan müsilaj için sahillerde temizliğe başlandı. İlerleyen günlerde sorunun çözümü için tedbirlerin hat safhaya çıkarılması planlanıyor.
Halk Arasında Deniz Salyası Olarak Bilinen 'Müsilaj , Son Dönemde Marmara Deniz'ini Etkisi Altına Aldı.

DENİZ SALYASI NEDİR?

Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan, fitoplankton olarak adlandırılan bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapı. Müsilajın oluşabilmesi için mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi, kirlilik vb. birçok farklı etken var.

MÜSİLAJ NEDEN OLUŞUR?

Müsilaj oluşumunun üç ana nedeni var:

-Bunlardan ilki Marmara Deniz'inde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması.

İkincisi azot-fosfor gibi organizmaları besleyen maddelere ihtiyaç var. Bunlarda denize verilen atıklardan yoğun şekilde sağlanıyor. Marmara'da büyük bir azot-fosfor yükü var. Üçüncüsü ise iklim değişikliğine de bağlık olarak denizde yaşanan durgunluk.

Uzmanlardan konuya ilişkin uyarılar gelirken dibe çöken müsilaj, canlı yaşamını da tehdit etmeye başladı. Müsilajın oluşmasında etkili olan bazı türler, toksin içerebiliyor. Bunlar da solungaçla, nefes alan bazı canlılar için risk oluşturuyor. Ancak bu tip canlılar genellikle bu tehlikeyi sezdikleri zaman, bu bölgeden kaçarlar. Bu da canlılarda ve biyo çeşitlilikte azalmaya neden olur.

Marmara denizinde tehlikeli boyutlara ulaşan müsilaj için sahillerde temizliğe başlandı. İlerleyen günlerde sorunun çözümü için tedbirlerin hat safhaya çıkarılması planlanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haliyikamapostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.