Pandemi De Oruç Tutarken Bağışıklığınıza Önem Verin

Bağışıklık sistemi zayıf olanların coronavirüse yakalanma oranının daha yüksek olduğu artık biliniyor. Dolayısıyla ramazan ayında da güçlü bir bağışıklık için sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemli.

Bunun için oruç tutarken uyulması gereken bazı kurallar var. Öncelikle  ani şeker düşüklüğü ve yüksekliği, ani tansiyon değişikliği yaşayanlar, ağır hastalıkları olanlar ve böbrek yetmezliği olan hastalar oruç tutmamalıdır.  Mutlaka sahur yapılmalı. Sahur,iftara kadar vücudun ihtiyacı olan enerji ve sıvıyı büyük ölçüde karşılamalıdır. Uzun süre aç kalındığı için kan şekerinde düşüş,halsizlik ve baş ağrısı görülebilir.

Taze, organik mevsim sebze ve meyveleri tüketilmeli. Kan şekeri seviyesini dengede tutacak; enerji ve lif içeriği yüksek tam buğday unu ile yapılmış ekmek-pide, yulaf gibi kaliteli karbonhidrat kaynakları, uzun süre tok tutacak yumurta, süt ve süt ürünleri gibi proteinden ve kuruyemişler gibi sağlıklı yağlardan zengin besinler tercih edilmeli. Kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Bu tür besinler gün boyunca mide bulantısına ve bozulmasına neden olabilir.  İftar ve sahurda dengeli beslenilmeli, aşırı kalori alınmamalı. Oruç 1 bardak su ya da 1 adet hurma veya zeytinle açılmalı. Bol su tüketilmeli. Yemeklerden sonra hemen spor yapmamalıyız.. Yüksek tuz/sodyum içeren besinlerden sakınılmalıdır. Bu tür besinler oruç süresince susamayı artırmaktadır. Oruç tutarken beslenme dengesinin sağlanması ve bu süreci sağlıklı geçirmek için bütün bu noktalara dikkat edilmesi koronavirüs gibi bir salgınla mücadelede oldukça önemlidir.